Z jabłek można cieszyć się przez cały rok. Jednakże bardzo ważnym aspektem jest to, aby owe jabłka były we właściwy sposób przechowywane. Nie jest to nic trudnego, aczkolwiek jednocześnie też należy wskazać na to, iż ważne jest zastosowanie właściwych metod.
Przechowywanie jabłek przez zimę na pewno wymaga odpowiednich warunków wilgotnościowych, temperaturowych. Ponadto również można znacząco się wspomóc stosując dostępne na rynku środki wspomagające. Do tych środków, które współcześnie cieszą się bardzo dużym powodzeniem na pewno musimy zaliczyć Fruit Smart. Jest to środek, który został już wypróbowany przez wielu hodowców warzyw oraz owoców, a tym samym jest to środek sprawdzony.
Mówiąc o jego składzie, w głównej mierze znajdziemy tam 1- MCP, czyli 1 Metylocyklopropylen. Samo jego zastosowanie nie przyniesie jeszcze oczekiwanych efektów, nie zapewni to owocom długiej świeżości i trwałości. Bardzo ważnym elementem jest bowiem moment podania środka. Owoce – w tym przypadku jabłka – powinny znaleźć się w optymalnej fazie dojrzewania.
Po ich zebraniu mogą być one przechowywane w ciągu siedmiu dni przy temperaturze do 10 stopni lub trzech dni przy temperaturze wyższej. Po tym czasie powinny one zostać poddane zabiegowi Fruit Smart. Jedna partia owoców może być poddana zabiegowi tylko jeden raz. Bardzo ważne jest to, aby ów zabieg miał miejsce w szczelnych warunkach.
W przeciwnym razie nie będzie można mówić o jakiejkolwiek skuteczności. Oczywiście bardzo ważna jest także ilość podanego środka, która w tym przypadku powinna wynieść od 0,037 do 0,068 g na każdy metr sześcienny pomieszczenia, w którym jabłka są składowane. Wiele cennych informacji na temat Smart Fruit znajduje się także na stronie internetowej przechowywanie jabłek przez zimę. Aplikacja owego środka jest w pełni bezpieczna, a sam środek o nazwie Fruit Smart jest w pełni legalny oraz szeroko dostępny w różnego rodzaju punktach dystrybucyjnych na terenie kraju.