Przed założeniem lokalu gastronomicznego warto wyposażyć się w różne urządzenia za pomocą, których będziemy mogli prowadzić nasz lokal. Nowoczesne urządzenia gastronomiczne pozwolą nam na zredukowanie kosztów w przyszłości i przyśpieszenie robienia posiłków.
Każdy zakład tworząc swoje zaplecze wybiera zawsze jako pierwsze piec konwekcyjno-parowy. Jest uniwersalnym sprzętem z dziedziny gastronomii ponieważ można na nim upiec potrawę, ugotować potrawę, grillować potrawę, odgrzać potrawę. Jak widać jest on uniwersalny bo można wykonać kilka czynności w jednym urządzeniu na raz współcześni kucharze nie wyobrażają sobie swojej pracy bez niego.
Kupując piec parowy jako wyposażenie kuchni czy Wyposażenie restauracji nie można brać pod uwagi ceny tańszy piec konwekcyjny może okazać się bardziej awaryjny , droższy piec będzie pewno lepszy.
Liczy się także marka producenta oraz jego renoma na rynku i opinia jako producenta , biorąc te wskazówki pod uwagę przy wyborze odpowiedniego pieca zakupimy urządzeniu które będzie nam służyć latami.
Obecnie piece obrotowe gazowe sterowane są za coraz bardziej skomplikowanych sterowników opartych na elektronice. Mamy bardzo wiele różnych możliwości zaprogramowania pracy pieca, którego ustawiania mogą się oczywiście zmieniać w trakcie pieczenia. Zatem jeżeli chcemy przygotować danie, które na początku powinno się piec w wysokiej temperaturze, a następnie w niższej mamy możliwość ustawiania tego w piecu na samym początku. Dzięki temu kucharz może zająć się innymi sprawami w kuchni. Możemy wyobrazić sobie jak wiele pracy ma obsługa kuchni w dużym punkcie gastronomicznym, który oferuje przykładowo obiadu z dowozem. Większość pracy będzie skupiała się w ciągu kilku godzin, kiedy wydawana est największa liczba obiadów. W tym czasie urządzenia nie mogą zawodzić, a możliwości przerobowe muszą być bardzo duże. Trzeba także zwrócić uwagę na łatwość czyszczenia, niektóre modele pieców posiadają funkcję autoczyszczenia co znacznie ułatwia obsługę.