Zdrowie

Bogate w składniki odżywcze suplementy diety z moringą

Praktycznie wszystkie części drzewa moringa są przydatne jako żywność i lekarstwa, ale najsilniejsze składniki odżywcze i właściwości lecznicze pochodzą z liści moringi.

Moringa to roślina, która ma więcej witaminy C niż pomarańcze, więcej witaminy A niż marchewki, więcej potasu niż banany i więcej żelaza niż szpinak. Moringa jest bogata w przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne, które mogą pomóc w leczeniu raka, zapobiegać chorobom i chronić mózg.
Możesz zażywać suplementy z moringą lub proszek, oba zawierają zmielone liście moringi.
Być może słyszałeś o liściach moringi, a jeśli nie, to wkrótce stanie się o nich głośno. Ten dziwnie brzmiący suplement diety w postaci proszku lub tabletek jest jednym z najnowszych dietetycznych odkryć, które zyskuje na znaczeniu, i nie bez powodu. Moringa szczyci się potęgą związków zwalczających wolne rodniki, przeciwzapalnych i leczniczych, które przynoszą korzyści sercu, wątrobie, jelitom, skórze i nie tylko. Moringa to bogata w składniki odżywcze roślina występująca w Indiach, znana jest również jako „cudowne drzewo”. Dzięki właściwościom przeciwgrzybiczym, przeciwwirusowym, przeciwdepresyjnym i przeciwzapalnym od wielu pokoleń jest stosowana w leczeniu chorób skóry, układu pokarmowego i chorób serca, aby wymienić tylko kilka.

I ma więcej przeciwutleniaczy niż inne rośliny, takie jak acai i zielona herbata. Drzewo Moringa oleifera, choć wciąż nowe na zachodzie, od stuleci jest wysoko cenione w Azji Południowo-Wschodniej, gdzie stosuje się je we wszystkim, jako błonnik, liny i barwnik, po nawozy, przyprawy i leki. Wszystkie części tej rośliny są przydatne i jadalne, stąd nazwa „cudowne drzewo”. Jakkolwiek to nazwiesz, nasiona moringi, kwiaty, owoce, korzenie i liście są wykorzystywane do pożywienia, a każdy z nich zawiera składniki odżywcze, białka i minerały. Ale najsilniejsze składniki odżywcze i właściwości lecznicze mają liście moringa. Zawierają również wysoką zawartość białka i zawiera imponującą ilość niezbędnych aminokwasów i witamin, co jest rzadką cechą białek roślinnych. Jego przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne i przeciwutleniające związki pomagają chronić organizm i wzmacniają ciało przed wieloma różnymi chorobami.

Back To Top