Niezależnie od tego, czy jesteś zupełnie nowym kucharzem, czy doświadczonym, w kuchni jest wiele źródeł frustracji.
Bez względu na to, jakie masz umiejętności kulinarne, drobne niedogodności mogą sprawić, że przygotowanie posiłku będzie o wiele bardziej stresujące. Oto kilka wskazówek kulinarnych, które pomogą Ci przygotować posiłki bardziej płynnie.Wszystkie prace przygotowawcze można wykonać z wyprzedzeniem. Mądry kucharz przygotowuje jak najwięcej przed rozpoczęciem gotowania. Jednak kiedy jesteś gotowy do rozpoczęcia gotowania i masz termin, w którym posiłek musi zostać skończony, może to być trochę stresujące. Robiąc wszystkie przygotowania z wyprzedzeniem, unikasz stresu i po prostu cieszysz się posiłkiem.Umieść sól na desce do krojenia. Cięcie ziół na desce do krojenia może być trudne. Mają tendencję do chodzenia wszędzie. Aby temu zapobiec, zanim zaczniesz, posyp deskę do krojenia odrobiną soli. To zadziała, aby zapobiec ich przesuwaniu się.Możesz dużo zaoszczędzić kupując ziemniaki do ulubionych dań w większych ilościach. Upewnij się, że przechowujesz je w chłodnym, ciemnym miejscu (najlepiej w piwnicy z korzeniami). Umieść je luźno w skrzynce i utrzymuj temperaturę przechowywania między 45 a 50 stopni F. Unikaj przechowywania ich w lodówce, ponieważ stają się słodkie.Krótko mówiąc, nauka gotowania to nauka unikania paczkowanych produktów spożywczych i posiłków. Te wygodne produkty spożywcze, dziś zbyt powszechne, mają szybkość jako jedyną rzeczywistą korzyść.
Domowe posiłki zawsze przebiją je smakiem i ceną.
W większości przypadków – nawet przy posiłkach, które nie są szczególnie zdrowe – wersja przygotowana w kuchni będzie zdrowsza niż wersja paczkowana.Nawet skromna kanapka może skorzystać z odrobiny wiedzy kulinarnej. Majonez, musztardę i inne przyprawy należy rozłożyć równomiernie od krawędzi do krawędzi chleba kanapkowego. Poprawia to konsystencję i zapewnia, że każdy kęs kanapki czerpie korzyści z przypraw. Równomierne rozprowadzanie zapewnia za każdym razem doskonałe rezultaty kanapkowe.Oto ważna wskazówka, której należy użyć podczas smażenia potraw na patelni z olejem. Jeśli potrzebujesz dodać więcej oleju na patelnię w środku smażenia, po prostu wlej olej strumieniem wzdłuż krawędzi patelni. Powinieneś to zrobić zamiast wlewać na środek patelni, aby olej się nagrzewał, gdy przemieszcza się od krawędzi do środka.Nie gotuj z winami, których nie lubisz pić. Jeśli używasz wina, którego nie znasz lub którego nie lubisz, ryzykujesz kulinarną katastrofę, jeśli chodzi o smak jedzenia. Jeśli chcesz mieć bezpieczny zakład, większość sklepów monopolowych oferuje wina do gotowania.Upewnij się, że jajka są wciąż świeże przed ich użyciem. Jaja, które nie są już dobre, mogą powodować zatrucie salmonellą wśród innych śmiertelnych chorób. Świeżość jajka możesz sprawdzić, zanurzając je w misce z wodą. Jeśli układa się poziomo, nadal jest dobrze. Jeśli wznosi się na szczyt, jest źle.Próbujesz smażyć w domu? Za każdym razem, gdy jedzenie jest gotowe do smażenia, użyj szczypiec, aby delikatnie przytrzymać przedmiot tuż pod powierzchnią oleju, tak aby był szczelnie zamknięty, a następnie puść. Jeśli wrzucisz go bez trzymania przez kilka sekund, możesz zobaczyć, jak jedzenie przykleja się do siebie lub do samej frytownicy.Jest wiele rzeczy, które możesz zrobić, aby pozbyć się stresu związanego z gotowaniem. Teraz, gdy przeczytałeś ten artykuł, masz wiele rad, które możesz zastosować przy następnej wizycie w kuchni. Teraz, gdy masz już te wskazówki, może się okazać, że zechcesz spróbować ugotować coś bardziej wymagającego.